[15/03/2024] Modernization of family dispute resolution process

Modernization of family dispute resolution process

Home » Publications » [15/03/2024] Modernization of family dispute resolution process

Written by Zoe Andreou

Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών επίλυσης οικογενειακών διαφορών

Εν μέσω ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου, η ανάγκη προσαρμογής με τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, είναι επιβεβλημένη.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, στην οποία μπορούν να υπαχθούν οικογενειακές διαφορές γονικής μέριμνας, διατροφής ανήλικων τέκνων, διατροφής συζύγων ή συμβίων και περιουσιακές διαφορές συζύγων ή συμβίων, θα οδηγήσει στην εξάλειψη του διαχρονικού προβλήματος καθυστέρησης στην εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων.

Eξαιρούνται όμως ζητήματα αφαίρεσης και ανάθεσης γονικής μέριμνας, που πρέπει να ρυθμίζονται από το Δικαστήριο.

Με την διαμεσολάβηση, τα εμπλεκόμενα μέρη επιλύουν τις διαφορές τους με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου τρίτου, ο οποίος δεν λειτουργεί ως δικαστής, αλλά διευκολύνει τη διαδικασία, ενθαρρύνοντας την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης από τα ίδια τα μέρη.

H διαμεσολάβηση αποσκοπεί στην εξεύρεση οριστικών λύσεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα έναντι των αντίστοιχων δικαστικών διαδικασιών και με λιγότερα έξοδα. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαμεσολάβησης είναι τέσσερις έως δέκα εβδομαδιαίες συνεδρίες, ενώ το κόστος μπορεί να είναι περίπου 40-60% μικρότερο από την ένδικη διαδικασία.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διαμεσολάβησης είναι ότι είναι απόλυτα ιδιωτική και εμπιστευτική διαδικασία. Ο διαμεσολαβητής θα διεξάγει συνεδρίες σε μια αμοιβαία συμφωνηθείσα τοποθεσία και κανείς εκτός από τον διαμεσολαβητή θα γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεών.

Αυτό σημαίνει ότι, με την διαμεσολάβηση προστατεύεται η ιδιωτική ζωή μιας οικογένειας, εφόσον ενώπιον μιας δημόσιας αίθουσας δικαστηρίου, επιτρέπεται σε οποιονδήποτε παρευρισκόμενο να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των διαδίκων.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης τερματίζεται είτε με τη σύναψη μεταξύ των μερών συμφωνίας συμβιβασμού, είτε με συμφωνία των μερών για τερματισμό της διαδικασίας, είτε αν ο διαμεσολαβητής κρίνει ότι συνέχιση της διαμεσολάβησης έχει καταστεί περιττή ή αδύνατη.

Η συμφωνία συμβιβασμού δεν είναι δεσμευτική για τα μέρη, παρά μόνο εάν κατατεθεί στο Δικαστήριο προς εκτέλεση.

Σε αυτή την περίπτωση, το Δικαστήριο με συνοπτικές διαδικασίες, εκδίδει δικαστική απόφαση, με περιεχόμενο ακριβώς ίδιο με αυτό της συμφωνίας συμβιβασμού, η οποία θα έχει την ίδια ισχύ, ως να είχε αποφασιστεί εξ’ υπαρχής από το Δικαστήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Ζωή Ανδρέου μέλος του Δικαστηριακού Τμήματος της Εταιρείας (zandreou@yiangou.com.cy, τηλέφωνο επικοινωνίας: +357 22 653705), η οποία είναι εγγεγραμμένη οικογενειακή διαμεσολαβήτρια.